Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(22)
09.08.2016
dodaj własny przepis
25 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
302 kcal / 1 porcję (260 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    116.10 kcal
    5.81%
  • Białko
    3.64 g
    7.28%
  • Węglowod.
    18.74 g
    6.94%
  • Tłuszcze
    3.53 g
    5.04%
  • Błonnik
    2.85 g
    11.4%
  • GDA
    5.81 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Quinoa - komosa ryżowa - 100g (½ szklanki)
  • Mango - 280g (sztuka)
  • Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
  • Papryka żółta - 60g (½ sztuki)
  • Ogórek gruntowy - 17.5g (½ sztuki)
  • Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
  • Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)
  • Fasola czerwona, konserwowa - 100g (5 łyżek stołowych)
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
  • Ocet balsamiczny - 6g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nasiona komosy ryżowej przenieś na sito i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj je do miękkości przez 3-5 minut według instrukcji producenta zamieszczonej na opakowaniu. Na to samo sito nałóż fasolę czerwoną z puszki i przepłucz ją dokładnie z zalewy.

KROK 2: Pokrój mango na kawałki nieco większe niż kostki pokrojonej papryki i ogórka. Posiekaj grubo pietruszkę i szczypiorek. Dodaj ugotowaną komosę ryżową, czerwoną fasolę, mango, ogórka, czerwoną i żółtą paprykę, cebulę i wszystko dobrze wymieszaj.

KROK 3: Przygotuj dressing z soku z cytryny, miodu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego i dopraw go do smaku solą i pieprzem. Dodaj do sałatki odpowiednią ilość dressingu, a następnie dodaj świeżą pietruszkę i szczypiorek.

Smacznego!