Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(41)
01.03.2017
dodaj własny przepis
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
560 kcal / 1 porcję (410 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    136.73 kcal
    6.84%
  • Białko
    6.00 g
    12%
  • Węglowod.
    17.12 g
    6.34%
  • Tłuszcze
    5.50 g
    7.86%
  • Błonnik
    3.11 g
    12.44%
  • GDA
    6.84 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Makaron razowy spaghetti, surowy - 300g
  • Cebula czerwona - 100g (sztuka)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Pieczarki - 700g (35 sztuk)
  • Pomidor suszony w oleju - 160g (8 plastrów)
  • Jarmuż - 100g (20 liści)
  • Ser gorgonzola - 40g (1 ⅓ plastra)
  • Śmietanka 12% tłuszczu - 100g (12 ½ łyżki stołowej)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
  • Parmezan tarty - 32g (4 łyżki stołowe)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

KROK 2: Pieczarki dokładnie umyj, obierz i pokrój w dość grube talarki. Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój je w paski.

KROK 3: Jarmuż umyj pod bieżącą wodą, odkrój twarde części, a następnie pokrój.

KROK 4: Na rozgrzany na patelni olej wsyp pokrojoną cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż do momentu ich lekkiego zbrązowienia. Po tym czasie dodaj pieczarki i smaż je aż odparuje woda.

KROK 5: Do usmażonych warzyw dodaj pokrojone suszone pomidory oraz jarmuż. Duś wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut.

KROK 6: W międzyczasie przygotuj sos. Do miseczki wlej śmietankę oraz jogurt naturalny, dopraw pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę.

KROK 7: Do warzyw na patelni wlej sos i dodaj ser pleśniowy. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera.

KROK 8: Do tak przygotowanego sosu dodaj ugotowny makaron i połącz wszystkie składniki.

KROK 9: Tak przygotowane danie wyłóż na talerz i udekoruj tartym parmezanem.

Smacznego!