Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(58)
16.06.2017
dodaj własny przepis
75 minut
9 osób
łatwy
Wartości odżywcze
323 kcal / 1 porcję (120 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    269.46 kcal
    13.47%
  • Białko
    7.09 g
    14.18%
  • Węglowod.
    35.17 g
    13.03%
  • Tłuszcze
    14.11 g
    20.16%
  • Błonnik
    2.54 g
    10.16%
  • GDA
    13.47 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Cukinia - 300g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 300g (20 łyżek stołowych)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
  • Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Ksylitol - 150g (21 ½ łyżeczki)
  • Kakao 16%, proszek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 100g (10 łyżek stołowych)
  • Orzechy włoskie - 40g (10 sztuk)
  • Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Foremkę nasmaruj od wewnątrz odrobiną oleju.

KROK 2: Do miski wsyp kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przesianą przez sitko mąkę. Wymieszaj. Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

KROK 3: Do drugiej miski wbij jajka i zmiskuj je z ksylitolem. Dodaj olej, ekstrakt z wanilii, posiekane orzechy i startą cukinię. Do mokrych składników powoli wsypuj suche cały czas mieszając aż do momentu całkowitego połączenia się składników.

KROK 4: Gotową masę przelej do foremki i piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut.

Smacznego!