Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Pulpety wołowe z ziołami prowansalskimi

(9)
20 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
196 kcal / 1 porcję (167 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    117.46 kcal
    5.87%
  • Białko
    15.00 g
    30%
  • Węglowod.
    5.46 g
    2.02%
  • Tłuszcze
    4.00 g
    5.71%
  • Błonnik
    0.27 g
    1.08%
  • GDA
    5.87 %
Składniki
  • Wołowina, polędwica mielona - 100g (½ szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 25g (½ sztuki)
  • Cebula - 12.5g (¼ sztuki)
  • Kajzerki - 12.5g (¼ sztuki)
  • Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 15g (¼ szklanki)
  • Zioła prowansalskie - 1.5g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Mięso dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wymieszaj. Dodaj jajko, posiekaną cebulę, bułkę (jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej użyj stosownego pieczywa bez glutenu) i mleko, dokładnie wymieszaj. Najlepiej ręką.

KROK 2: Z powstałej masy, zwilżonymi rękoma formuj kuleczki pulpetów.

KROK 3: Wrzucaj je do gotującej się wody (możesz dodać do wywaru listek laurowy i ziele angielskie). Gotuj aż pulpety będą miękkie.

*Podawaj z kaszą i surówką.

Smacznego!