Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Frytki z pieca

(19)
15 min. + 1 godz.
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
141 kcal / 1 porcję (185 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    76.14 kcal
    3.81%
  • Białko
    3.30 g
    6.6%
  • Węglowod.
    16.21 g
    6%
  • Tłuszcze
    0.23 g
    0.33%
  • Błonnik
    1.33 g
    5.32%
  • GDA
    3.81 %
Składniki
  • Ziemniaki - 150g (2 sztuki)
  • Białko jaja kurzego - 25g (sztuka)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Papryka ostra mielona - 2g (⅔ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Zacznij od nagrzania piekarnika do 180oC.

KROK 2: Uprzednio umyte i osuszone ziemniaki obierz i pokrój, nadając im tradycyjny kształt frytek „Pont-Neuf”, tj. słupków o szerokości ok. 1 cm.

KROK 3: W misce, za pomocą widelca wymieszaj białko jaja, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.

KROK 4: Słupki ziemniaków zanurzaj w białku, po czym rozkładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując pomiędzy frytkami niewielkie odstępy.

KROK 5: Blachę z ziemniakami włóż do piekarnika. Piecz przez ok. 1 godzinę, przekręcając frytki co 20 minut w celu równomiernego zarumienienia.

Smacznego!