Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Krem z brokułów z groszkiem ptysiowym

(12)
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
302 kcal / 1 porcję (394 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    76.71 kcal
    3.84%
  • Białko
    4.24 g
    8.48%
  • Węglowod.
    4.72 g
    1.75%
  • Tłuszcze
    4.91 g
    7.01%
  • Błonnik
    1.32 g
    5.28%
  • GDA
    3.84 %
Składniki
  • Wywar warzywno-drobiowy - 180g (¾ szklanki)
  • Brokuły - 120g
  • Marchew - 45g
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Śmietana 12% tłuszczu - 18g (łyżka stołowa)
  • Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)
  • Groszek ptysiowy - 10g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Warzywa umyj. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.

KROK 2: Brokuły pokrój (razem z łodygami, są bogate w błonnik) i wrzuć do wywaru. Gotuj aż zmiękną, około 10 min. Pamiętaj, aby ich nie przykrywać, bo stracą kolor. Dodaj pokrojoną marchewkę gotuj kolejne 5 minut.

KROK 3: Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i krótko podsmaż czosnek. Uważaj, aby się nie przypalił, bo stanie się gorzki. Dodaj czosnek z cebulą do brokułów i marchewki, zmiksuj wszystko na gęstą konsystencję.

KROK 4: Przelej na talerz. Udekoruj łyżką śmietany, natką i groszkiem ptysiowym (ewentualnie grzankami).

*Do przygotowania kremu możesz użyć wywaru warzywnego lub z kostki.

Smacznego!