Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Chleb chrupki bezglutenowy

(21)
30 minut + czas pieczenia
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
1286 kcal / 1 porcję (476 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    270.45 kcal
    13.52%
  • Białko
    8.76 g
    17.52%
  • Węglowod.
    35.86 g
    13.28%
  • Tłuszcze
    11.62 g
    16.6%
  • Błonnik
    4.42 g
    17.68%
  • GDA
    13.52 %
Składniki
  • Płatki owsiane górskie - 200g (20 łyżek stołowych)
  • Mąka gryczana - 200g (1 ½ szklanki)
  • Słonecznik, nasiona - 100g (10 łyżek stołowych)
  • Siemię lniane - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Sezam, nasiona - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Woda ciepła - 350g (1 ½ szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 15 minut do napęcznienia. Po tym czasie dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: Rozsmaruj równo masę na grubość około 3 mm i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC (najlepiej piec z termoobiegiem) i piecz około 60 minut.

KROK 3: Po 10 - 15 minutach pieczenia wyjmij blachę z piekarnika i ostrym nożem pokrój ciasto na kromeczki. Wstaw z powrotem do piekarnika. Podczas pieczenia trzykrotnie uchyl piekarnik na około 5 minut każdorazowo, by uwolnić parę wodną - chlebek będzie chrupiący.

KROK 4: Studź na kratce.

*Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.

Smacznego!