Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Grillowana cukinia z fetą "light", rukolą i pomidorem

(14)
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
318 kcal / 1 porcję (347 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    91.58 kcal
    4.58%
  • Białko
    2.87 g
    5.74%
  • Węglowod.
    3.52 g
    1.3%
  • Tłuszcze
    7.87 g
    11.24%
  • Błonnik
    1.07 g
    4.28%
  • GDA
    4.58 %
Składniki
  • Cukinia - 200g
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Słonecznik, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
  • Rukola - 10g (½ garści)
  • Ser Feta "light" 10% tłuszczu - 25g (½ porcji)
  • Pomidor koktajlowy - 80g (4 sztuki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nasiona słonecznika lekko przypraż na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Uważaj, aby się nie przypaliły.

KROK 2: Cukinię dokładnie umyj, nie obieraj. Pokrój na plasterki i każdy posmaruj oliwą z oliwek i obsyp oregano.

KROK 3: Plasterki warzywa umieść na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Możesz doprawić solą o obniżonej zawartości sodu. Cukinię grilluj aż plasterki zmiękną i przyrumienią się.

KROK 4: Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki. Możesz zastąpić je zwykłym, średnim pomidorem. Pokrój go na ćwiartki.

KROK 5: Ugrillowaną cukinię ułóż dookoła na talerzu w środku zostawiając miejsce.

KROK 6: Rukolę opłucz dokładnie pod wodą, osusz i ułóż na środku talerza. Fetę pokrój w kosteczkę lub pokrusz i posyp nią warzywa. Całość udekoruj pomidorkami i posyp podprażonymi nasionami słonecznika.

Smacznego!