Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Krem z zielonego groszku ze śmietaną

(14)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
175 kcal / 1 porcję (414 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    42.16 kcal
    2.11%
  • Białko
    2.31 g
    4.62%
  • Węglowod.
    5.95 g
    2.2%
  • Tłuszcze
    2.24 g
    3.2%
  • Błonnik
    1.76 g
    7.04%
  • GDA
    2.11 %
Składniki
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
  • Ziemniaki - 50g (⅔ sztuki)
  • Wywar warzywny - 960g (4 szklanki)
  • Groszek zielony, mrożony - 450g
  • Śmietana 12% tłuszczu - 72g (4 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 2g (4 szczypty)
  • Pieprz biały - 2g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Ziemniaka opłucz, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

KROK 2: Masło rozgrzej w garnku, dodaj cebulę i podduś. Dodaj ziemniaka.

KROK 3: Całość podlej bulionem i podgrzej do zagotowania.

KROK 4: Dodaj mrożony groszek i całość gotuj, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj na krem, dopraw solą i pieprzem.

KROK 5: Zupę przelej do talerzy i każdą porcję udekoruj łyżką śmietany.

*Danie możesz serwować również z kawałkami wędzonego łososia, posypane świeżym koperkiem.

Smacznego!