Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Zielony krem szparagowy z grzankami

(23)
20 minut
4 osoby
średni
Wartości odżywcze
231 kcal / 1 porcję (416 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    55.52 kcal
    2.78%
  • Białko
    2.20 g
    4.4%
  • Węglowod.
    5.37 g
    1.99%
  • Tłuszcze
    3.36 g
    4.8%
  • Błonnik
    1.28 g
    5.12%
  • GDA
    2.78 %
Składniki
  • Szparagi - 760g (2 garście)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
  • Śmietana 12% tłuszczu - 72g (4 łyżki stołowe)
  • Mleko UHT, 2% tłuszczu - 69g (⅓ szklanki)
  • Bazylia świeża - 25g (5 gałązek)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 2g (4 szczypty)
  • Pieprz biały - 2g (4 szczypty)
  • Pieczywo tostowe graham - 108g (4 kromki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Szparagi umyj, odkrój twarde końce. Odetnij główki i ugotuj je przez minutę. Najlepiej jeśli zrobisz to na parze, będą jędrne. Po ugotowaniu odłóż je na bok. Przydadzą się do dekoracji.

KROK 2: Łodygi pokrój i ugotuj al dente w bulionie. Bulionu powinno być tyle, aby przykrył szparagi.

KROK 3: W międzyczasie na patelni rozgrzej połowę oliwy z oliwek i wrzuć pieczywo tostowe pokrojone w kostkę. Podsmaż, aż stanie się chrupkie. Grzanki przełóż do miski.

KROK 4: Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, posól i podsmaż na maśle. Po jakimś czasie dodaj posiekany czosnek, oliwę z oliwek i podgrzewaj przez chwilę.

KROK 5: Przyrumienioną zawartość patelni dodaj do szparagów w bulionie, dorzuć listki bazylii. Zupę dopraw pieprzem i solą. Możesz też dorzucić gałkę muszkatołową.

KROK 6: Wszystko zmiksuj za pomocą blendera, dodaj mleko zmieszane ze śmietaną. Zamieszaj. Przelej do talerzy lub misek.

KROK 7: Do każdej porcji zupy dodaj odłożone główki szparagów i udekoruj ją grzankami z pieczywa tostowego.

Smacznego!