Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Łosoś teriyaki

(32)
20 min. + marynowanie
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
564 kcal / 1 porcję (325 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    173.77 kcal
    8.69%
  • Białko
    12.88 g
    25.76%
  • Węglowod.
    10.14 g
    3.76%
  • Tłuszcze
    9.36 g
    13.37%
  • Błonnik
    0.41 g
    1.64%
  • GDA
    8.69 %
Składniki
  • Łosoś świeży, stek - 400g
  • Sos teriyaki - 150g (10 łyżek stołowych)
  • Limonka - 50g (½ sztuki)
  • Imbir korzeń - 5g
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
  • Papryczka chili - 5g (¼ sztuki)
  • Sezam, nasiona - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Łososia opłucz, oczyść z ości. W misce połącz sos teriyaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, sok z limonki, miód i starty na drobnej tarce korzeń imbiru. Zamieszaj. W marynacie ułóż łososia i wstaw go do lodówki na około 1 godzinę.

KROK 2: Łososia odsącz z marynaty i ugrilluj na patelni grillowej lub grillu elektrycznym (możesz tego go upiec w piekarniku). Pamiętaj, aby nie przeciągnąć czasu, bo ryba stanie się sucha. Powinna być jędrna i różowa w środku.

KROK 3: Do rondelka wlej marynatę i zredukuj ją. Potrwa to około 10 minut

KROK 4: Na talerzu ułóż łososia, polej gęstą marynatą i posyp uprażonymi ziarenkami sezamu.

*Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym w towarzystwie chrupiącej marchewki i jędrnych brokułów.

Smacznego!