Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Jabłko pieczone z twarożkiem waniliowym "light"

(1)
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
190 kcal / 1 porcję (229 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    82.82 kcal
    4.14%
  • Białko
    3.43 g
    6.86%
  • Węglowod.
    17.42 g
    6.45%
  • Tłuszcze
    0.57 g
    0.81%
  • Błonnik
    1.76 g
    7.04%
  • GDA
    4.14 %
Składniki
  • Jabłko - 300g
  • Rodzynki, suszone - 15g (łyżka stołowa)
  • Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Ser twarogowy chudy - 60g (3 łyżki stołowe)
  • Cukier brązowy - 5g (łyżeczka)
  • Cukier waniliowy - 2g (½ łyżeczki)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Zacznij od nagrzania piekarnika do 180oC

KROK 2: Jabłko dokładnie umyj i odkrój górną cześć. Wydrąż gniazda nasienne, a powstałe miejsce wypełnij rodzynkami i cynamonem. Przykryj ściętą częścią jabłka i wstaw do piekarnika. Piecz około 25 minut.

KROK 3: W miseczce rozgnieć ser biały z jogurtem, cukrem brązowym i waniliowym. Wymieszaj.

KROK 4: Upieczone jabłko lekko przestudź, do środka dodaj twarożek, skrop miodem i podawaj.

Smacznego!