Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Zupa kalafiorowa z soczewicą

(6)
20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
267 kcal / 1 porcję (685 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    39.03 kcal
    1.95%
  • Białko
    2.67 g
    5.34%
  • Węglowod.
    7.88 g
    2.92%
  • Tłuszcze
    0.29 g
    0.41%
  • Błonnik
    1.57 g
    6.28%
  • GDA
    1.95 %
Składniki
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 195g
  • Kalafior - 600g
  • Por - 52g (¼ sztuki)
  • Seler naciowy - 45g (łodyga)
  • Marchew - 90g
  • Ziemniaki - 300g (4 sztuki)
  • Czosnek mały - 9g (3 ząbki)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Woda ciepła - 1440g (6 szklanek)
  • Curry - 3g (łyżeczka)
  • Kurkuma - 3g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Warzywa dokładnie umyj, osusz, obierz i pokrój w kostkę, zalej ciepłą wodą. Następnie dodaj przepłukaną na sitku czerwoną soczewicę. Gotuj całość na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną, a soczewica nieco się rozklei i zagęści zupę (około 20 minut)

KROK 2: Pod koniec gotowania dodaj pokrojony w różyczki kalafior. Gotuj przez 15 minut.

KROK 3: Dopraw solą i pieprzem oraz curry i kurkumą do smaku.

*Przed podaniem można posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego!