Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Placuszki bezglutenowe z bananem

(87)
20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
308 kcal / 1 porcję (219 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    141.02 kcal
    7.05%
  • Białko
    5.24 g
    10.48%
  • Węglowod.
    21.47 g
    7.95%
  • Tłuszcze
    4.54 g
    6.49%
  • Błonnik
    1.84 g
    7.36%
  • GDA
    7.05 %
Składniki
  • Mąka kukurydziana - 130g (8 ⅔ łyżki stołowej)
  • Banan - 250g
  • Mleko UHT, 2% tłuszczu - 150g (⅔ szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Dynia, pestki - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 200g (8 łyżek stołowych)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Banany obierz, pokrój w plastry i zmiksuj blenderem.

KROK 2: Dodaj jaja, mleko i mąkę z kukurydzy i wszystko zblenduj na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia (bezglutenowy) i wymieszaj.

KROK 3: Smaż małe placuszki z obu stron na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż będą rumiane.

*Podawaj z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego i podprażonymi wcześniej na suchej patelnii pestkami dyni.

Smacznego!