Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kulki z kaszy gryczanej

(5)
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
217 kcal / 1 porcję (60 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    359.72 kcal
    17.99%
  • Białko
    10.82 g
    21.64%
  • Węglowod.
    59.67 g
    22.1%
  • Tłuszcze
    10.98 g
    15.69%
  • Błonnik
    5.78 g
    23.12%
  • GDA
    17.99 %
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 100g
  • Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie w proporcjach 1:1½-2, aż wchłonie całą wodę. Nagrzej piekarnik do 200°C.

KROK 2: Do ugotowanej kaszy dodaj ulubione przyprawy i opcjonalnie olej. Podziel kasze na dwie części i jedną z nich, zmiksuj ręcznym blenderem. Następnie wymieszaj całą masę porządnie łyżką.

KROK 3: Z dobrze połączonej masy formuj małe kulki przy pomocy zwilżonych dłoni i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 4: Piecz przez kilka/kilkanaście minut, aż będą chrupiące.

*Podawaj do obiadu z pieczonymi warzywami, tofu lub daniami mięsnymi.

Smacznego!