Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Placuszki jaglane z twarogiem i owocami

(19)
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
224 kcal / 1 porcję (172 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    130.79 kcal
    6.54%
  • Białko
    9.03 g
    18.06%
  • Węglowod.
    13.88 g
    5.14%
  • Tłuszcze
    4.65 g
    6.64%
  • Błonnik
    0.58 g
    2.32%
  • GDA
    6.54 %
Składniki
  • Ser twarogowy półtłusty - 300g (15 łyżek stołowych)
  • Kasza jaglana sucha - 81g (2 ⅔ łyżki stołowej)
  • Banan - 140g
  • Kiwi - 75g (sztuka)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Len, nasiona - 30g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Twaróg dokładnie zmiel lub ugnieć, najlepiej widelcem lub tłuczkiem. (Twaróg z kubełkach typu sernikowego się nie sprawdzi).

KROK 2: Do ugniecionego twarogu dodaj 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i całość dokładnie wymieszaj.

KROK 3: Banany i kiwi pokrój na małe kawałki i dodaj je do masy. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Nie ugniataj! Dodaj jajo i ponownie wymieszaj.

KROK 4: Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, natłuść nim całą patelnię. Łyżką stołową nabieraj masę i formuj średniej wielkości kulkę - obtocz w mielonym lnie, a następnie zrób z tego 0,5 -centumetrowy placek i połóż na rozgrzany olej. (Jeżeli masa jest zbyt rzadka, możesz dodać więcej kaszy do masy). Smaż placuszki z obydwu stron na złocisty kolor.

Smacznego!