Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Pęczak z cukinią, groszkiem cukrowym i serem feta

(9)
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
316 kcal / 1 porcję (232 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    136.61 kcal
    6.83%
  • Białko
    5.86 g
    11.72%
  • Węglowod.
    11.77 g
    4.36%
  • Tłuszcze
    8.10 g
    11.57%
  • Błonnik
    1.70 g
    6.8%
  • GDA
    6.83 %
Składniki
  • Kasza jęczmienna, pęczak - 50g
  • Ser Feta - 100g (2 porcje)
  • Cukinia - 250g
  • Groszek zielony - 40g
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ser feta pokrój na dość małe kawałki, przełóż ją do miski. Następnie dodaj oliwę z oliwek, przyprawy, wymieszaj i odłóż do lodówki, do momentu podania.

KROK 2: W średnim garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Gdy woda będzie wrzeć, wrzuć groszek cukrowy na 1-2 minuty. Po tym czasie wyjmij groszek łyżką cedzakową i przelej zimną wodą. Następnie wrzuć do gotującej się wody po groszku kaszę jęczmienną i gotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i wyłóż kaszę na talerze, a następnie połóź na niej groszek cukrowy.

KROK 3: Rozgrzej elektrycznego grilla (lub patelnię grillową). Gdy już będzie nagrzany kładź na nim pokrojoną w plasterki (i musniętą oliwą z solą) cukinię. Obsmażaj po 5 minut z każdej strony. Po zdjęciu z grilla, pokrój plasterki cukinii na średnie kawałki, wymieszaj je z groszkiem i kaszą.

KROK 4: Na koniec dodaj do całego dania ser feta łącznie z marynatą, w której się moczyła. Dopraw do smaku.

Smacznego!