Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kolorowa zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami

(3)
70 minut
3 osób
łatwy
Wartości odżywcze
396 kcal / 1 porcję (283 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    139.83 kcal
    6.99%
  • Białko
    5.76 g
    11.52%
  • Węglowod.
    19.99 g
    7.4%
  • Tłuszcze
    4.90 g
    7%
  • Błonnik
    1.99 g
    7.96%
  • GDA
    6.99 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 200g
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Por obrany - 100g
  • Brokuły - 150g
  • Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
  • Pomidor - 130g
  • Kurkuma - 3g
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz, a następnie zalej 400 ml wody i gotuj według wskazówek producenta zamieszczonymi naopakowaniu.

KROK 2: Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, następnie dodaj pora pokrojonego w piórka, a następnie brokuła podzielonego na małe różyczki i pomidora pokrojonego w średnią kostkę. Smaż całość około 5 minut.

KROK 3: Do misy blendera kielichowego włóż kaszę jaglaną oraz jaja i chwilę całość zblenduj. Następnie dodaj warzywa i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

KROK 4: Przełóż masę do foremki lub naszynia żaroodpornego i piecz okolo 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Smacznego!