Jabłkowy pudding jaglany
(7)
30 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
346 kcal / 1 porcję (349 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność99.32 kcal4.97%
-
Białko2.72 g5.44%
-
Węglowod.18.89 g7%
-
Tłuszcze1.86 g2.66%
-
Błonnik1.23 g4.92%
-
GDA4.97 %
Składniki
- Jabłko - 300g
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
- Woda ciepła - 240g (szklanka)
- Woda mineralna niegazowana - 50g (¼ szklanki)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Jabłka dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na średniej grubości talarki. Przełóż je do rondelka, dodaj miód, masło i cynamon oraz wodę mineralną. Dokładnie całość wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut.
KROK 2: Kaszę jaglaną przepłucz na sicie pod bieżącą wodą, a następnie gotuj w 1 szkalnce wody pomieszanej z 1 szklanką mleka (kasza powinna być nieco rozgotowana). Po ugotowaniu odsącz i zblenduj na gładką masę.
KROK 3: Pudding jaglany przelej do salaterek, na wierzch wyłóż wcześniej przygotowaną, jabłkową masę.
*Podawaj na ciepło.
Smacznego!