Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Bakłażanowe pulpeciki w sosie pomidorowym

(7)
60 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
468 kcal / 1 porcję (288 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    162.24 kcal
    8.11%
  • Białko
    7.36 g
    14.72%
  • Węglowod.
    15.47 g
    5.73%
  • Tłuszcze
    8.65 g
    12.36%
  • Błonnik
    1.75 g
    7%
  • GDA
    8.11 %
Składniki
  • Bakłażan - 240g
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Bułka tarta - 128g (16 łyżek stołowych)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Papryczka chili - 20g (sztuka)
  • Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Parmezan tarty - 40g (5 łyżek stołowych)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Pomidory w puszce - 240g (½ puszki)
  • Mozzarella - 90g (6 plastrów)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Bakłażana umyj, osusz i pokrój na dosyć cienkie plasterki. Ułóż je równo na desce i posyp solą. Posolone plastry przełóż na durszlak i pozostaw je w tym miejscu około 30 minut.

KROK 2: Po tym czasie opłucz plastry i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Połóż na niej plastry bakłażana i wstaw do piekarnika. Piecz do momentu, aż bakłażan stanie się brązowy, około 5 minut. Po tym czasie ostudź.

KROK 3: Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Połóż jedną warstwą połowę bakłażana i smaż około 2,5 minuty jedną stronę plastra, a po tym czasie przekręć bakłażana i obsmażaj kolejne 2,5 minut. Przełóż gotowe plastry bakłażana na cedzak.

KROK 4: Plastry bakłażana przełóż do misy blendera kielichowego. Dodaj podsmażoną bułkę tartą, starty parmezan, zioła prowansalskie, pieprz i zmielony wcześniej czosnek. Zmiksuj całość bardzo dokładnie na gładką, jednolitą masę. Przełóż masę do miski, spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze trochę soli lub pieprzu. Do masy wybij jajko. Wymieszaj. Całą masę dokładnie schłódź.

KROK 5: Po tym czasie formuj małe pulpeciki. Dla lepszego formowania pulpecików obtocz ich zewnętrzną warstwę w bułce tartej. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni z dość grubym dnem. Na tłuszcz wyłóż pierwszą partię puleptów i smaż na wolnym ogniu z każdej strony. Wysmażone pulpety przełóż na talerz. Czynność tę powtórz ze wszystkimi pulpetami.

KROK 6: Gdy już wszystkie pulpety będą podsmażone, na tą samą patelnię wylej pozostały olej oraz pokrojone w plastry 2 ząbki czosnku. Zeszkij go na wolnym ogniu, po tym czasie wylej na patelnię pomidory z puszki. Do masy dodaj papryczkę chili, sól i podduś całość. Do gotującego się pomidorowego sosu włóż delikatnie przygotowane pulpeciki. Dodaj plastry mozzarelli i gotuj na wolnym ogniu jeszcze chwilę do momentu, aż ser nieco stopnieje.

Smacznego!