Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Deser jaglany z czekoladowo-kokosową nutą

(9)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
786 kcal / 1 porcję (482 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    163.06 kcal
    8.15%
  • Białko
    3.31 g
    6.62%
  • Węglowod.
    17.35 g
    6.43%
  • Tłuszcze
    10.42 g
    14.89%
  • Błonnik
    3.20 g
    12.8%
  • GDA
    8.15 %
Składniki
  • Maliny - 180g (1 ½ szklanki)
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 720g (3 szklanki)
  • Woda ciepła - 480g (2 szklanki)
  • Wiórki kokosowe - 200g (33 ⅓ łyżki stołowej)
  • Miód pszczeli - 48g (4 łyżeczki)
  • Czekolada gorzka - 100g
  • Olej kokosowy - 20g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę dokładnie wypłukaj dokładnie na sicie i zalej 2 szklankami mleka oraz 2 szklankami wody. Gotuj, do momentu aż kasza się rozgotuje (około 20 minut).

KROK 2: Pod koniec gotowania dodaj do kaszy miód (lub syrop klonowy) i dodaj wiórki kokosowe oraz jeszcze 1 szklankę mleka.

KROK 3: Zagotuj mały rondelek z wodą. Postaw nad wrzącym roztworem metalową miseczkę tak, by dno miski nie dotykało powierzchni wody. Wrzuć do miseczki połamaną na kostki czekoladę, wrzuć do małego garnka, dodaj olej kokosowy i podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Kaszę z wiórkami kokosowymi zblenduj dokładnie.

KROK 4: Nakładaj deser na dno słoików najpierw zblendowane maliny bez dodatku cukru, a następnie na zmianę białe warstwy kaszy z roztopioną czekoladą. Samą górę słoika polej roztopioną czekoladą. Przyozdób górę deseru połamanymi kawałkami czekolady i listkiem mięty.

*Po ostygnięciu wstaw do lodówki.

Smacznego!