Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Chrupiące krakersy z kaszą gryczaną

(3)
15 minut
10 osób
średni
Wartości odżywcze
143 kcal / 1 porcję (45 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    317.96 kcal
    15.9%
  • Białko
    14.39 g
    28.78%
  • Węglowod.
    23.88 g
    8.84%
  • Tłuszcze
    18.93 g
    27.04%
  • Błonnik
    7.81 g
    31.24%
  • GDA
    15.9 %
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 85g
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 125g (½ szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Sól biała - 3.5g (7 szczypt)
  • Siemię lniane - 70g (7 łyżek stołowych)
  • Słonecznik, nasiona - 70g (7 łyżek stołowych)
  • Sezam, nasiona - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę gryczaną zmiel na mąkę w młynku do kawy lub blenderze o mocnych ostrzach*.

KROK 2: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

KROK 3: Sezam i nasiona słonecznika praż na suchej patelni do momentu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj żeby ich nie przypalić. Odstaw na chwilę aby wystygły.

KROK 4: Do dużej miski wsyp mąkę z kaszy i sól, wlej mleko i wbij jajo. Dodaj uprażone wcześniej nasiona, a także siemię, amarantus i suszone zioła prowansalskie**.

KROK 5: Masę dokładnie wymieszaj, przełóż na pergamin, przykryj folią lub drugim kawałkiem pergaminu i bardzo cieniutko rozwałkuj (ok. 2 mm grubości). Zdejmij wierzchnią folię i wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na ok. 5-6 minut (masa ma się wysuszyć, lecz uważaj, żeby się nie przypaliła). Podpieczoną masę wyjmij, pokrój na prostokąty i z powrotem podpiecz do zarumienienia.

*Możesz również użyć gotowej mąki z kaszy gryczanej.

**Zamiast ziół możesz wykorzystać np. suszony czosnek lub rozmaryn.