Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Bułeczki z amarantusa z jagodami

(5)
30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
72 kcal / 1 porcję (38 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    187.02 kcal
    9.35%
  • Białko
    10.49 g
    20.98%
  • Węglowod.
    21.24 g
    7.87%
  • Tłuszcze
    6.56 g
    9.37%
  • Błonnik
    4.82 g
    19.28%
  • GDA
    9.35 %
Składniki
  • Amarantus ekspandowany - 60g (2 szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Jagody - 65g (½ szklanki)
  • Rozmaryn suszony - 3g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Całe jajka ubij z solą na spienioną masę, bladożółtą, dodaj amarantus i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj świeże lub mrożone jagody oraz suszony rozmaryn. Wymieszaj.

KROK 2: Mokrą dłonią uformuj trójkątne lub (według upodobań) okrągłe bułeczki o grubości ok. 2 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180º C, aż się zarumienią (około 25 minut)

*Bułeczki możesz podać z masłem, żurawiną lub konfiturami.

Smacznego!