Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Domowa tortilla z kaszy kukurydzianej

(1)
20 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
142 kcal / 1 porcję (63 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    227.59 kcal
    11.38%
  • Białko
    4.93 g
    9.86%
  • Węglowod.
    45.08 g
    16.7%
  • Tłuszcze
    4.00 g
    5.71%
  • Błonnik
    2.96 g
    11.84%
  • GDA
    11.38 %
Składniki
  • Mąka kukurydziana - 200g (13 ⅓ łyżki stołowej)
  • Kaszka kukurydziana surowa - 50g (¼ szklanki)
  • Mąka pszenna, typ 550 - 200g (1 ½ szklanki)
  • Woda - 275g (1 ¼ szklanki)
  • Sól biała - 5g (10 szczypt)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Do naczynia przesiej mąki, dodaj kaszę i sól, wymieszaj i dolej oliwę. Następnie stopniowo zagniataj, dolewając wodę tak, aby ciasto nie było zbyt lepkie. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby nie wyschło.

KROK 2: Z ciasta odrywaj spore porcje i cienko je rozwałkuj, w trakcie posypując placek mąką. Następnie strzep jej nadmiar. Placki podpiekaj bez tłuszczu, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.

Smacznego!