Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Gryczany chlebek z chia i pestkami dyni

(16)
100 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
212 kcal / 1 porcję (111 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    190.89 kcal
    9.54%
  • Białko
    11.04 g
    22.08%
  • Węglowod.
    16.13 g
    5.97%
  • Tłuszcze
    10.19 g
    14.56%
  • Błonnik
    5.37 g
    21.48%
  • GDA
    9.54 %
Składniki
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Kasza gryczana sucha - 50g
  • Otręby pszenne - 32g (8 łyżek stołowych)
  • Płatki owsiane górskie - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Siemię lniane - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
  • Nasiona chia - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
  • Serek naturalny - 250g (10 łyżek stołowych)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną piankę z dodatkiem 2 szczypt soli. Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę.

KROK 2: Do ubitej piany dodaj żółtka i znowu ubij na sztywno. Następnie dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj (nie ubijaj).

KROK 3: Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej rzygotowane ciasto. Na wierzchu posyp je pestkami dyni.

KROK 4: Wstaw chleb do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 60-80 minut.

*Chleb po upieczeniu przechowuj w lodówce do około tygodnia.

Smacznego!