Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Muffinki dyniowe z mąką jaglaną

(2)
35 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
205 kcal / 1 porcję (99 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    207.09 kcal
    10.35%
  • Białko
    6.60 g
    13.2%
  • Węglowod.
    33.47 g
    12.4%
  • Tłuszcze
    5.60 g
    8%
  • Błonnik
    2.63 g
    10.52%
  • GDA
    10.35 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 50g
  • Dynia - 200g
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 125g (5 łyżek stołowych)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 115g (½ szklanki)
  • Cukier brązowy - 100g (20 łyżeczek)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 250g (16 ⅔ łyżki stołowej)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
  • Masło ekstra - 40g (8 łyżeczek)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni, ostudź i zmiel na mąkę. Dynię pokrój na kawałki, posyp cynamonem i piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Po tym czasie zmiksuj na puree. Masło rozpuść w garnuszku.

KROK 2: Do miski przełóż mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. W drugim naczyniu wymieszaj jajo, mleko, jogurt i dyniowe puree. Dodaj cukier i ostudzone masło.

KROK 3: Mokre składniki przelej do miski z suchymi, wymieszaj wszystko dokładnie i przekładaj do papilotek.

KROK 4: Muffinki zapiekaj ok. 25 minut, do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Smacznego!