Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Chleb owsiany z siemieniem lnianym

(17)
100 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
285 kcal / 1 porcję (160 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    178.48 kcal
    8.92%
  • Białko
    10.27 g
    20.54%
  • Węglowod.
    16.11 g
    5.97%
  • Tłuszcze
    9.63 g
    13.76%
  • Błonnik
    4.70 g
    18.8%
  • GDA
    8.92 %
Składniki
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Otręby pszenne - 32g (8 łyżek stołowych)
  • Płatki owsiane górskie - 80g (8 łyżek stołowych)
  • Siemię lniane - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
  • Serek naturalny - 250g (10 łyżek stołowych)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Żółtka oddziel od białek. Ubij je na sztywną pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodaj żółtka i dalej ubijaj.

KROK 2: Następnie dodaj pozostałe składniki delikatnie wmieszając sie w strukturę piany. Nie miksuj ich, a jedynie mieszaj łyżką lub szpatułką.

KROK 3: Masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 60-80 minut.

*Upieczony chleb przechowuj w lodówce.

Smacznego!