Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kasza jaglana z pieczoną marchewką i migdałami

(3)
35 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
435 kcal / 1 porcję (317 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    137.24 kcal
    6.86%
  • Białko
    2.77 g
    5.54%
  • Węglowod.
    14.51 g
    5.37%
  • Tłuszcze
    8.90 g
    12.71%
  • Błonnik
    2.27 g
    9.08%
  • GDA
    6.86 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 90g
  • Bulion drobiowy z kostki rosołowej - 240g (szklanka)
  • Marchew - 240g
  • Migdały - 20g (20 sztuk)
  • Kmin rzymski - 2g (½ łyżeczki)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 40g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200 st. W małym rondelku rozgrzej łyżkę oleju, dodaj kaszę jaglaną, kumin i praż ją przez ok. 2 minuty, delikatnie mieszając. Następnie zalej bulionem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut

KROK 2: Marchew obierz, pokrój na pół i wzdłuż i wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Wyłóż na blachę, dopraw solą i pieprzem i piecz ok. 15 minut. Na ostatnie 5 minut dorzuć migdały tak, aby lekko się zarumieniły.

KROK 3: Ugotowaną kaszę przełóż do miski, lekko skrop oliwą i posyp marchewką z migdałami.

Smacznego!