Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Średnia amarantusanka na mleku z jabłkiem, gruszką i orzechami

(1)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
519 kcal / 1 porcję (532 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    97.55 kcal
    4.88%
  • Białko
    3.05 g
    6.1%
  • Węglowod.
    16.87 g
    6.25%
  • Tłuszcze
    2.36 g
    3.37%
  • Błonnik
    3.08 g
    12.32%
  • GDA
    4.88 %
Składniki
  • Amarantus, surowy - 50g (¼ szklanki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 180g (⅔ szklanki)
  • Jabłko - 150g
  • Gruszka - 130g
  • Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Orzechy włoskie - 8g (2 sztuki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Do rondelka przelej mleko, dodaj amarantus i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.

KROK 2: Jabłko i gruszkę umyj i drobno pokrój. Dodaj syrop klonowy, cynamon i przełóż do rondelka. Duś ok. 10-15 minut do miękkości, w razie potrzeby podlej wodą.

KROK 3: Ugotowany amarantus przełóż do miseczki, dodaj podduszone owoce i posyp orzechami.

Smacznego!