Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Mała pieczona jagła z owocami i orzechami

(1)
15 minut + czas pieczenia
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
272 kcal / 1 porcję (213 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    127.98 kcal
    6.4%
  • Białko
    5.54 g
    11.08%
  • Węglowod.
    16.96 g
    6.28%
  • Tłuszcze
    5.38 g
    7.69%
  • Błonnik
    3.05 g
    12.2%
  • GDA
    6.4 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 20g
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Kardamon mielony - 0.6g (⅓ łyżeczki)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 0.2g (½ szczypty)
  • Maliny - 36g (⅓ szklanki)
  • Borówki amerykańskie - 42g (⅓ szklanki)
  • Wiórki kokosowe - 6g (łyżka stołowa)
  • Migdały - 2g (2 sztuki)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 48g (¼ szklanki)
  • Miód pszczeli - 6g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C. W sporej misce wymieszaj suchą kaszę jaglaną z przyprawami i przełóż do wysmarowanej masłem średniej, ceramicznej formy do pieczenia. Lekko masę ugnieć łyżką lub dłońmi.

KROK 2: Na jaglaną masę wyłóż owoce, następnie orzechy i wiórki kokosowe.

KROK 3: W drugiej misce zmiksuj jajka, mleko i miód. Wylej całą mieszanię do małego, ceramicznego naczynka. Popraw dodatkowo łyżką tak, by jajeczna masa dotarła do wszystkich zakamarków.

KROK 4: Wstaw danie do nagrzanego piekarnika na godzinę.

*Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym.

Smacznego!