Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Zupa buraczkowa z chrzanem i kaszą gryczaną

(2)
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
265 kcal / 1 porcję (352 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    75.33 kcal
    3.77%
  • Białko
    2.92 g
    5.84%
  • Węglowod.
    13.81 g
    5.11%
  • Tłuszcze
    1.91 g
    2.73%
  • Błonnik
    1.44 g
    5.76%
  • GDA
    3.77 %
Składniki
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Cebula czerwona - 100g (sztuka)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
  • Burak - 200g (2 sztuki)
  • Kasza gryczana niepalona, sucha - 200g (szklanka)
  • Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 125g (5 łyżek stołowych)
  • Chrzan tarty - 20g (5 łyżeczek)
  • Ocet jabłkowy - 9g (3 łyżeczki)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Buraki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. W miseczce połącz jogurt, chrzan, ocet i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, według uznania.

KROK 2: W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, szczyptę soli i podsmażaj do zarumienienia. Następnie dodaj rozgnieciony czosnek, tymianek i dalej podsmażaj.

KROK 3: Do garnka wlej bulion, dodaj utarte buraki i gotuj je do miękkości. Następnie dodaj ocet do smaku, ewentualnie odrobinę miodu do uzyskania odpowiedniego smaku.

KROK 4: Gotową zupę rozlewaj do miseczek, dodaj kasze gryczaną i chrzanowy sos. Podawaj na ciepło.

Smacznego!