Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Jabłka faszerowane komosą ryżową i bakaliami

(2)
50 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
249 kcal / 1 porcję (158 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    157.87 kcal
    7.89%
  • Białko
    3.01 g
    6.02%
  • Węglowod.
    19.71 g
    7.3%
  • Tłuszcze
    8.38 g
    11.97%
  • Błonnik
    2.67 g
    10.68%
  • GDA
    7.89 %
Składniki
  • Jabłko - 450g
  • Cytryna - 40g (4 plastry)
  • Mleczko kokosowe - 230g (23 łyżek stołowych)
  • Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
  • Żurawina suszona - 48g (4 łyżki stołowe)
  • Orzechy laskowe - 60g (4 łyżki stołowe)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Jabłka przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne zostawiając ok. 1 cm miąższu. Wierzch skrop cytryną i piecz ok. 45 minut do miękkości.

KROK 2: W tym czasie przygotuj komosę ryżową. Z mleczka kokosowego* zbierz śmietankę i przełóż do miseczki. Komosę przełóż do rondelka, zalej mleczkiem, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 12-15 minut do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Do ugotowanej kaszy dodaj żurawinę, posiekane orzechy laskowe i miód, dokładnie wymieszaj całość.

KROK 3: Upieczone jabłka posyp cynamonem, faszeruj bakaliową kaszą i zwieńczaj łyżką kokosowej śmietanki.

Smacznego!

*Użyj mleczka kokosowego z puszki.