Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Bataty nadziewane komosą ryżową z sosem z awokado

(8)
80 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
497 kcal / 1 porcję (359 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    138.36 kcal
    6.92%
  • Białko
    2.76 g
    5.52%
  • Węglowod.
    18.63 g
    6.9%
  • Tłuszcze
    6.27 g
    8.96%
  • Błonnik
    2.73 g
    10.92%
  • GDA
    6.92 %
Składniki
  • Bataty - 800g (4 sztuki)
  • Quinoa - komosa ryżowa - 135g (⅔ szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
  • Sok z limonki - 12g (4 łyżeczki)
  • Cebula czerwona - 30g (⅓ sztuki)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Pomidory w puszce - 200g (½ puszki)
  • Czosnek mały - 3g (ząbek)
  • Awokado - 140g
  • Kolendra swieża - 15g (pęczek)
  • Sok z limonki - 12g (4 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Syrop klonowy - 5g (łyżeczka)
  • Woda - 20g (¼ szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Bataty dokładnie umyj. Następnie ostrym widelcem, ponakłówaj w nim dziury po to, by podczas pieczenia, para mogła swobodnie wydostawać się na zewnątrz.

KROK 2: Osuszone bataty przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez około 60 minut lub do momentu, aż staną się miękkie i nieco zabrązowione.

KROK 3: W międzyczasie, w rondelku podpraż na średnim ogniu komosę ryżową przez około 5 minut . Dodaj wodę, szczyptę soli, pierzu, sok z limonki i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15-20 minut lub do momentu, aż komosa wchłonie cały płyn. Zdejmij komosę z ognia, dodaj kmin rzymski i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.

KROK 4: Przygotuj dressing: do misy blendera przełóż obrane, dojrzałe awokado, świeżą, umytą kolendrę, sok z limonki, oliwę z oliwek, szczyptę soli, kmin rzymski i syrop klonowy. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę, konsystencję dressing regulując dodatkiem wody.

KROK 5: Przygotuj salsę pomidorową: Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek, następnie dodaj posiekane pomidory z puszki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprowadź do wrzenia, przypraw pieprzem i ziołami prowansalskimi.

KROK 6: Jeszcze ciepłe bataty przekrój nożem wzdłuż, lecz tak, by ziemniak tworzył "kieszonkę" do nadziewania. Następnie połóż na każdym łyżkę przygotowanej salsy pomidorowej oraz 3 - 4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej. Górę posyp drobno posiekaną czerwoną cebulą i polej przygotowanym zielonym dressingiem z awokado.

*Danie możesz posypać podprażonymi pestkami dyni.

Smacznego!