Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Jaglane wrapy z awokado i szpinakiem

(2)
30 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
375 kcal / 1 porcję (236 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    159.25 kcal
    7.96%
  • Białko
    3.16 g
    6.32%
  • Węglowod.
    19.11 g
    7.08%
  • Tłuszcze
    8.51 g
    12.16%
  • Błonnik
    2.60 g
    10.4%
  • GDA
    7.96 %
Składniki
  • Siemię lniane - 10g (łyżka stołowa)
  • Nasiona chia - 10g (łyżka stołowa)
  • Woda - 420g (1 ⅔ szklanki)
  • Mąka jaglana - 140g (szklanka)
  • Skrobia kukurydziana - 90g (9 łyżek stołowych)
  • Sól biała - 2g (4 szczypty)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Awokado - 280g
  • Marchew - 70g
  • Sezam, nasiona - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Szpinak świeży - 80g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Do miski wsyp zmielone siemie lniane i nasiona chia, dodaj 1/4 szklanki wody i rozmieszaj trzepaczką. Odstaw na ok. 5 minut do spęcznienia.

KROK 2: W drugiej misce połącz ze sobą mąkę jaglaną, skrobię kukurydzianą i sól i dobrze wymieszaj. Dodaj sok z cytryny, szczyptę oregano, syrop klonowy, resztę wody i mieszankę lnu i dokładnie wymieszaj całość.

KROK 3: Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wlej porcję ciasta. Rozprowadź dokładnie po całej patelni, smaż ok. 1 minutę z każdej strony. Powtarzaj czynność do momentu wykończenia ciasta, za każdym razem rozgrzewając na patelni odrobinę oleju.

KROK 4: Na każdy naleśnik nakładaj szpinak, kilka plastrów awokado, startą marchew i sezam. Zawijaj w rulon i wykładaj na talerz.

Smacznego!