Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Energetyczne batony z masłem orzechowym i bananem

(2)
40 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
211 kcal / 1 porcję (74 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    285.42 kcal
    14.27%
  • Białko
    9.19 g
    18.38%
  • Węglowod.
    39.90 g
    14.78%
  • Tłuszcze
    11.60 g
    16.57%
  • Błonnik
    4.59 g
    18.36%
  • GDA
    14.27 %
Składniki
  • Banan - 200g
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Daktyle, suszone - 100g
  • Masło orzechowe - 40g (2 łyżki stołowe)
  • Płatki owsiane górskie - 140g (14 łyżek stołowych)
  • Kasza gryczana sucha - 80g
  • Słonecznik, nasiona - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Dynia, pestki - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Kardamon mielony - 0.5g (¼ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Daktyle przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut.

KROK 2: Do drugiej miski przełóż banana, jaja i masło orzechowe. Dodaj rozmoczone daktyle i zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. Następnie dodaj pozostałe nasiona, kaszę gryczaną, płatki i szczyptę kardamonu i dokładnie wszystko wymieszaj.

KROK 3: Gotową masę wyłóż na pergaminie, do uzyskania ok 2-3 cm grubości. Delikatnie pokrój masę na podłużne prostokąty i piecz w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez około 20 minut.

Smacznego!