Kremowa kasza jęczmienna z pomidorami, fetą i bazylią
(1)
60 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
343 kcal / 1 porcję (359 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność95.46 kcal4.77%
-
Białko3.83 g7.66%
-
Węglowod.9.39 g3.48%
-
Tłuszcze5.39 g7.7%
-
Błonnik0.90 g3.6%
-
GDA4.77 %
Składniki
- Kasza jęczmienna, pęczak - 200g
- Masło ekstra - 30g (6 łyżeczek)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Seler naciowy - 90g (2 łodygi)
- Cebula dymka - 40g (2 sztuki)
- Czosnek duży - 20g (4 ząbki)
- Tymianek suszony - 4g (2 łyżeczki)
- Liść laurowy - 0.5g (sztuka)
- Papryka słodka, wędzona - 6g (3 szczypty)
- Pomidor - 400g
- Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
- Przecier pomidorowy - 300g (1 ¼ szklanki)
- Ser Feta - 300g (6 porcji)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Bazylia świeża - 10g (2 gałązki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W rondelku rozpuścić masło z 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodać pokrojonego w drobną kostkę selera, posiekaną dymkę, i rozgnieciony czosnek. Smażyć ok. 5 minut, następnie dodać nieugotowaną kaszę jęczmiennną, tymianek, wędzoną paprykę i liść laurowy. Całość przemieszać.
KROK 2: Pomidory posiekać i dorzucić do garnka, zalać przecierem pomidorowym, bulionem warzywnym i doprawić solą i pieprzem według uznania. Całość dokładnie połączyć i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 45 minut co jakiś czas mieszając. Kasza powinna wchłonąć cały płyn.
KROK 3: Gotową kaszę rozkładać na talerze, posypać porcją rozgniecionego sera Feta i lekko skropić oliwą. Na koniec posypać świeżą bazylią.
Smacznego!