Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Jaglana pasta z wędzonej makreli

(15)
30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
167 kcal / 1 porcję (154 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    108.72 kcal
    5.44%
  • Białko
    9.31 g
    18.62%
  • Węglowod.
    6.46 g
    2.39%
  • Tłuszcze
    5.40 g
    7.71%
  • Błonnik
    0.73 g
    2.92%
  • GDA
    5.44 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 50g
  • Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
  • Cebula czerwona - 80g (⅔ sztuki)
  • Ogórek kwaszony - 240g (4 sztuki)
  • Makrela, wędzona - 125g (sztuka)
  • Szczypiorek siekany - 20g (4 łyżki stołowe)
  • Serek wiejski - 200g (10 łyżek stołowych)
  • Pieprz czarny - 8g (8 szczypt)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją producenta zamieszczoną na opakowaniu produktu.

KROK 2: Jaja umieść w rondelku, zalej wodą ponad ich wierzchołek i zagotuj. Od momentu zagotowania wody, gotuj jaja jeszcze 8 minut na umiarkowanie małym ogniu. Po tym czasie zestaw z ognia, zalej zimna wodą i wystudź.

KROK 3: Ogórki kiszone obierz ze skórki, pokrój w drobną kosteczkę i odstaw na sitku by odciekły. Obierz i posiekaj w drobną kosteczkę cebulę. Drobno posiekaj również szczypiorek.

KROK 4: Makrelę połóż na desce, usuń z niej wszystkie ości. Przekładając do dużej miski, rozdrabniaj za pomocą kciuka i palca wskazującego jej mięso.

KROK 5: Do mięsa makreli dodaj posiekany ogórek, cebulę i szczypiorek. Jaja obierz ze skorupek i również pokrój je w drobną kostkę. Dodaj je razem z ostudzoną kaszą jaglaną do reszty składników i dokładnie całość wymieszaj.

KROK 6: Na koniec dodaj serek wiejski i pieprz, i raz jeszcze dokładnie wymieszaj.

*Najlepiej smakuje dnia następnego podana zr świeżym, razowym pieczywem.

Smacznego!