Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Puszyste ciasto bananowe z płatkami owsianymi

(2)
45 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
224 kcal / 1 porcję (86 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    260.57 kcal
    13.03%
  • Białko
    5.57 g
    11.14%
  • Węglowod.
    36.72 g
    13.6%
  • Tłuszcze
    10.67 g
    15.24%
  • Błonnik
    2.27 g
    9.08%
  • GDA
    13.03 %
Składniki
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 180g (12 łyżek stołowych)
  • Mąka gryczana - 80g (½ szklanki)
  • Soda oczyszczona - 5g (1 ⅔ szczypty)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Kardamon mielony - 0.5g (¼ łyżeczki)
  • Cukier brązowy - 70g (14 łyżeczek)
  • Masło ekstra - 110g (22 łyżeczek)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Banan - 300g
  • Maślanka naturalna 0,5 % tłuszczu - 120g (½ szklanki)
  • Płatki owsiane górskie - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Cukier puder - 15g (3 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

KROK 2: Do miski przesiej mąki, sodę, sól, cynamon i kardamon. Dobrze wszystko wymieszaj.

KROK 3: W drugiej misce utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka i miksuj do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Następnie dorzuć banany i ponownie wszystko utrzyj.

KROK 4: Mieszankę mąk dorzuć do bananów i całość dokładnie połącz. Dodaj płatki owsiane, maślanke i wymieszaj.

KROK 5: Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.


Smacznego!