Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Burakowa komosa z sosem chrzanowym

(5)
40 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
244 kcal / 1 porcję (244 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    99.98 kcal
    5%
  • Białko
    5.04 g
    10.08%
  • Węglowod.
    14.83 g
    5.49%
  • Tłuszcze
    2.88 g
    4.11%
  • Błonnik
    1.89 g
    7.56%
  • GDA
    5 %
Składniki
  • Burak - 500g (5 sztuk)
  • Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
  • Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Quinoa - komosa ryżowa - 270g (1 ½ szklanki)
  • Cebula - 160g (2 sztuki)
  • Sok z buraka - 300g
  • Wywar warzywny - 240g (szklanka)
  • Serek wiejski - 300g (15 łyżek stołowych)
  • Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
  • Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
  • Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
  • Jogurt typu greckiego - 80g (4 łyżki stołowe)
  • Chrzan tarty - 16g (4 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 200 st. C.

KROK 2: Buraki obierz ze skórki i pokrój w dość drobną kostkę. Wymieszaj je z tymiankiem, miodem, oliwą i solą. Umieść je w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i piecz przez koło 20 minut. Po tym czasie usuń folię i piecz przez kolejne 20 minut.

KROK 3: Cebulę obierz i pokrój w piórka. Natkę pietruszki posiekaj.

KROK 4: W rondelku rozpuść masło i zeszklij na nim pokrojoną cebule. Następnie dodaj przepłukaną na sicie komosę ryżową i mieszając z cebulą podpraż ją kolejną minutę. Po tym czasie dodaj sok z buraka i bulion warzywny. Zmniejsz ogień, przykryj przykrywką i gotuj przez około 25 minut lub do momentu, aż komosa wchłonie cały płyn.

KROK 5: Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i delikatnie wmieszaj w całość serek wiejski wraz z posiekaną natką pietruszki. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem.

KROK 6: W małej miseczce wymieszaj ze sobą jogurt grecki i zetrzyj na tarce o małych oczkach świeży chrzan. (możesz też dodać gotowego ze słoika). Dopraw solą i pieprzem.

KROK 7: Przed podaniem wyłóż komosę do miseczki, następnie dodaj buraki. Całość polej sosem chrzanowym.

Smacznego!