Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Omlet z komosą ryżową i szpinakiem

(12)
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
190 kcal / 1 porcję (135 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    140.59 kcal
    7.03%
  • Białko
    7.14 g
    14.28%
  • Węglowod.
    23.78 g
    8.81%
  • Tłuszcze
    2.80 g
    4%
  • Błonnik
    4.61 g
    18.44%
  • GDA
    7.03 %
Składniki
  • Ciecierzyca, nasiona suche - 100g (½ szklanki)
  • Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
  • Szpinak świeży - 25g
  • Len, nasiona - 10g
  • Woda mineralna niegazowana - 240g (szklanka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Musztarda - 5g (¼ łyżki stołowej)
  • Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
  • Sok z limonki - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Cebula czerwona - 40g (½ sztuki)
  • Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Suchą cieciorkę zmiel z młynku do kawy na mąkę.

KROK 2: Komosę ryżową przełóż na sito o małych oczkach i przepłucz chwilę pod bieżącą wodą. Przełóż ją do garnka, zalej dwukrotnie większą ilością wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20-30 minut lub do momentu, gdy quinoa wchłonie cały płyn. Ostudź.

KROK 3: Do misy blendera wrzuć wszystkie składniki (mąkę z cieciorki, wystudzoną komosę ryżową, nasiona lnu, umyte liście szpinaku, wodę, sól, proszek do pieczenia, oraz przyprawy). Zblenduj do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.

KROK 4: Do zblendowanej masy dodaj pokrojoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.

KROK 5: Na patelni naleśnikowej rozgrzej 1 łyżeczkę oleju i rozprowadź ją po całej powierzchni. Następnie wylej 1 łyżkę wazową ciasta, smaż około 2-3 minut z jednej strony, a następnie przewróć placek na drugą stronę. Smaż jeszcze 1 minutę, do zrumienienia. Czynność powtarzaj do skończenia się ciasta.

*Przed podaniem omlety możesz napełnić ulubionymi zgrillowanymi lub pieczonymi warzywami, hummusem lub pastą z avocado.

Smacznego!