Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Czerwona zupa z soczewicą i jaglanką

(5)
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
225 kcal / 1 porcję (457 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    49.15 kcal
    2.46%
  • Białko
    2.57 g
    5.14%
  • Węglowod.
    8.99 g
    3.33%
  • Tłuszcze
    1.01 g
    1.44%
  • Błonnik
    0.88 g
    3.52%
  • GDA
    2.46 %
Składniki
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Marchew - 240g
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Pomidory w puszce - 800g (2 puszki)
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 100g
  • Ciecierzyca z puszki - 170g (szklanka)
  • Kasza jaglana sucha - 120g
  • Wywar warzywny - 1200g (5 szklanek)
  • Kmin rzymski - 5g (łyżeczka)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Oregano - 4g (2 łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Cynamon mielony - 1g (¼ łyżeczki)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Czerwoną soczewicę i kaszę jaglaną przepłucz na sitku.

KROK 2: W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek i smaż do miękkości. Następnie dodaj wszystkie przyprawy, pokrojoną w drobne talarki marchew i podsmażaj.

KROK 3: Do garnka dodaj przepłukaną soczewicę i kaszę i ponownie wymieszaj. Wlej pomidory, dodaj bulion i całość doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 minut.

KROK 4: Do garnka dorzuć cieciorkę, dodaj sok z cytryny i podgotuj jeszcze kilka minut.

KROK 5: Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!