Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Muffinki marchewkowe z orzechami

(2)
45 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
301 kcal / 1 porcję (92 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    325.78 kcal
    16.29%
  • Białko
    7.25 g
    14.5%
  • Węglowod.
    37.89 g
    14.03%
  • Tłuszcze
    16.91 g
    24.16%
  • Błonnik
    3.73 g
    14.92%
  • GDA
    16.29 %
Składniki
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 280g (18 ⅔ łyżki stołowej)
  • Mąka jaglana - 140g (szklanka)
  • Soda oczyszczona - 5g (1 ⅔ szczypty)
  • Sól biała - 2.5g (5 szczypt)
  • Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)
  • imbir suszony - 5g
  • Gałka muszkatołowa mielona - 1.3g (2 ⅔ szczypty)
  • Orzechy włoskie - 120g (30 sztuk)
  • Miód pszczeli - 100g (8 ⅓ łyżeczki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 100g (10 łyżek stołowych)
  • Sok jabłkowy - 80g
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
  • Marchew - 140g
  • Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

KROK 2: W dużej misce połącz razem suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Marchew zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar soku.

KROK 3: W drugim naczyniu wymieszaj razem miód, olej, sok jabłkowy i mleko. Dodaj rozdrobioną marchew i wymieszaj wszystko.

KROK 4: Mokre składniki połącz z suchymi. Przygotowanym ciastem wypełniaj papilotki na muffinki do ok. 3/4 wysokości i piecz ok. 15-20 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!