Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Prosta sałatka z krewetkami i awokado

(3)
45 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
931 kcal / 1 porcję (626 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    148.68 kcal
    7.43%
  • Białko
    4.89 g
    9.78%
  • Węglowod.
    12.05 g
    4.46%
  • Tłuszcze
    9.17 g
    13.1%
  • Błonnik
    2.17 g
    8.68%
  • GDA
    7.43 %
Składniki
  • Kasza jęczmienna perłowa sucha - 120g
  • Krewetki tygrysie mrożone - 180g (12 sztuk)
  • Pomidor koktajlowy - 200g (10 sztuk)
  • Awokado - 480g
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Natka pietruszki siekana - 18g (3 łyżeczki)
  • Sok pomarańczowy - 50g
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Wino białe, półwytrawne - 150g (lampka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jęczmienną ugotowuj według przepisu na opakowaniu, następnie odstaw do ostygnięcia.

KROK 2: Mrożone krewetki włóż do miski, zalej letnią wodą i zostaw do rozmrożenia. Następnie natnij lekko nożem wzdłuż tułowia i usuń czarne jelito. Opłucz i dokładnie je osusz. Na patelni, na maśle podsmaż czosnek, włóż krewetki i smaż ok. minutę. Następnie zalej winem i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień do średniego, krewetki przełóż na drugą stronę i smaż koleją minutę. Dorzuć posiekaną pietruszkę i resztę masła i odstaw z ognia.

KROK 3: Przygotuj dressing: oliwę wymieszaj z sokiem pomarańczowym i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

KROK 4: Awokado i pomidorki pokrój według uznania i dodaj do wystudzonej kaszy. Dołącz podsmażone krewetki, posiekaną pietruszkę i wszystko zalej dressingiem.

Smacznego!