Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Buraki gotowane

(5)
60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
252 kcal / 1 porcję (322 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    78.25 kcal
    3.91%
  • Białko
    1.50 g
    3%
  • Węglowod.
    10.01 g
    3.71%
  • Tłuszcze
    4.36 g
    6.23%
  • Błonnik
    1.77 g
    7.08%
  • GDA
    3.91 %
Składniki
  • Buraki gotowane - 1000g
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Cukier - 12g (2 łyżeczki)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Buraki ugotuj. Gdy wystygną, obierz je i zetrzyj na tarce. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i przesmaż na oleju. Dodaj je do buraczków.

KROK 2: Buraczki przypraw cukrem, solą i sokiem z cytryny. Smak powinien być zdecydowanie słodko-kwaśny. Wymieszaj i chwilę podduś pod przykryciem.

*Buraczki najlepiej smakują jako dodatek do dań mięsnych.

Smacznego!