Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Batat faszerowany kaszą jaglaną, groszkiem, fetą i soczewicą

(2)
45 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
426 kcal / 1 porcję (243 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    175.67 kcal
    8.78%
  • Białko
    8.41 g
    16.82%
  • Węglowod.
    29.62 g
    10.97%
  • Tłuszcze
    3.38 g
    4.83%
  • Błonnik
    3.66 g
    14.64%
  • GDA
    8.78 %
Składniki
  • Bataty - 200g (sztuka)
  • Kasza jaglana sucha - 90g
  • Soczewica czarna, nasiona suche - 40g
  • Groszek zielony, mrożony - 70g
  • Ser Feta - 80g (1 ⅔ porcji)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Sok z limonki - 3g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Umyj dokładnie batata, przekrój wzdłuż na pół, włóż na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 180*C. W czasie kiedy batat będzie się piekł, ugotuj w lekko osolonej wodzie kaszę jaglaną i soczewicę. Blanszuj 3 min mrożony groszek. Nie wyłączaj piekarnika.

KROK 2. Pokrój w drobną kostkę lub pokrusz fetę. Dokładnie wymieszaj ze sobą groszek, kaszę, soczewicę i fetę. Połowę groszku możesz przed wymieszaniem zblednować, by powstała masa, która połączy wszystkie składniki farszu. Dodaj pieprz i sok z limonki.

KROK 3. Po upieczeniu batatów, wydrąż delikatnie w połówkach wgłębienia. Wypełnij wcześniej przygotowanym farszem.

KROK 4. Możesz posypać tartym parmezanem. Włóż do piekarnika jeszcze na 15 min. Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżą bazylią, szczypiorkiem lub innymi ziołami.

Smacznego!