Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut + czas gotowania buraków
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
159 kcal / 1 porcję (159 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    100.30 kcal
    5.02%
  • Białko
    1.72 g
    3.44%
  • Węglowod.
    10.32 g
    3.82%
  • Tłuszcze
    6.53 g
    9.33%
  • Błonnik
    1.67 g
    6.68%
  • GDA
    5.02 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Buraki gotowane - 700g
  • Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
  • Mąka pszenna, typ 500 - 10g (¼ szklanki)
  • Śmietana 12% tłuszczu - 72g (4 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Buraki umyj, wrzuć do gotującej się wody i ugotuj do miekkości. Następnie ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

KROK 2: Do rondelka przełóż masło i roztop je. Dodaj do niego mąkę pszenną, wymieszaj dokładnie i potrzymaj chwilę na ogniu, aż lekko się zarumieni.

KROK 3: Przełóż buraki, dokładnie wymieszaj i smaż na patelni razem przez około 1-2 minuty. Na koniec dodaj śmietanę, smaż jeszcze przez 1 minutę i zdejmij z ognia.

KROK 4: Przypraw do smaku solą i pieprzem.

*Podawaj na gorąco lub na zimno.

Smacznego!