Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Gryczane ciasteczka maślane

(1)
50 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
220 kcal / 1 porcję (49 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    451.86 kcal
    22.59%
  • Białko
    8.99 g
    17.98%
  • Węglowod.
    37.92 g
    14.04%
  • Tłuszcze
    31.74 g
    45.34%
  • Błonnik
    3.57 g
    14.28%
  • GDA
    22.59 %
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 200g
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
  • Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
  • Masło ekstra - 120g (24 łyżeczek)
  • Ksylitol - 28g (4 łyżeczki)
  • Kakao 16%, proszek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Masło orzechowe - 60g (3 łyżki stołowe)
  • Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Wyjmij z lodówki masło.

KROK 2: W młynku do kawy zmiel na mąkę kaszę gryczaną. Możesz też wykorzystać gotowy jej odpowiednik.

KROK 3: W oddzielnej misce zmiksuj ze sobą podgrzane do temperatury pokojowej (lecz nie rozpuszczone) masło z ksylitolem do uzyskania aksamitnej, dość puszystej masy. Następnie połącz z masą jajo a w kolejnym kroku kakao, masło orzechowe i aromat waniliowy. Na koniec wsyp mąkę gryczaną sodę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszaj, lekko zagniatając ciasto. Uformuj z niego średniej wielkości ciasteczka i wykładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

KROK 4: Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-12 minut do lekkiego zbrązowienia powierzchni ciasteczek.

*Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo delikatne i mogą się łamać. Poczekaj więc aż wystygną.

Smacznego!