Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Sałatka z awokado, pomidorem, pęczakiem i ciecierzycą

(1)
25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
351 kcal / 1 porcję (230 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    152.75 kcal
    7.64%
  • Białko
    3.55 g
    7.1%
  • Węglowod.
    19.54 g
    7.24%
  • Tłuszcze
    7.70 g
    11%
  • Błonnik
    2.29 g
    9.16%
  • GDA
    7.64 %
Składniki
  • Kasza jęczmienna, pęczak - 80g
  • Pomidor - 130g
  • Awokado - 70g
  • Cebula czerwona - 25g (¼ sztuki)
  • Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
  • Kolendra swieża - 20g (1 ⅓ pęczka)
  • Mięta świeża - 5g (gałązka)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Sok z limonki - 6g (2 łyżeczki)
  • Ciecierzyca z puszki - 80g (½ szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Ugotuj kaszę pęczak.

KROK 2. Pokrój w drobną kostkę obrane awokado. Pomidora pokrój na 4 części, wytnij gniazda nasienne, pozostały miąższ pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno czerwoną cebulę, przetrzyj przez praskę ząbek czosnku. Posiekaj drobno miętę, natkę pietruszki, kolendrę.

KROK 3. Wymieszaj z pęczakiem wszystkie przygotowane w poprzednim kroku składniki, dodaj odsączoną ciecierzycę. Polej sokiem z limonki, oliwią, dodaj sól i pieprz. Jeśli sałatka będzie dla Ciebie zbyt kwaśna, możesz dodać płaską łyżeczkę miodu.

Smacznego!