Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Cukinia zapiekana z kaszą jaglaną, fasolą i szparagami

(1)
35 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
397 kcal / 1 porcję (384 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    103.49 kcal
    5.17%
  • Białko
    4.57 g
    9.14%
  • Węglowod.
    13.58 g
    5.03%
  • Tłuszcze
    4.01 g
    5.73%
  • Błonnik
    2.22 g
    8.88%
  • GDA
    5.17 %
Składniki
  • Cukinia - 250g
  • Kasza jaglana sucha - 90g
  • Cebula czerwona - 50g (½ sztuki)
  • Szparagi - 190g (½ garści)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
  • Fasola czerwona, konserwowa - 120g (6 łyżek stołowych)
  • Ser Gouda, tarty - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną. Włącz piekarnik na 170*C, przekrój wzdłuż cukinię, wydrąż łyżką gniazda nasienne, delikatnie posól i skrop olejem. Włóż do piekarnika i piecz 8 min.

KROK 2. Na łyżce masła podsmaż czosnek, cebulę i obrane, pokrojone w kawałki (2cm) szparagi, delikatnie posól, posyp grubo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Wyjmij z piekarnika wstępnie podpieczoną cukinie, pozwól by przestygła. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę, podsmażone warzywa, fasolę, dodaj zioła prowansalskie.

KROK 4. Tak przygotowany farsz umieść w wydrążonych połówkach cukinii, posyp startym serem, włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 15 min. Po tym czasie wyłóż na talerze i serwuj z ulubionym sosem.

Smacznego!