Brokuły gotowane
(9)
15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
27 kcal / 1 porcję (100 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność27.00 kcal1.35%
-
Białko3.00 g6%
-
Węglowod.5.20 g1.93%
-
Tłuszcze0.40 g0.57%
-
Błonnik2.50 g10%
-
GDA1.35 %
Składniki
- Brokuły - 100g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Brokuła dokładnie opłucz i podziel na różyczki (nie odcinaj ogonków, zawierają bardzo dużo cennego błonnika).
KROK 2: Różyczki wrzuć do gotującej się, osolonej wody i gotuj aż będą miękkie, ale nie rozpadające się (al dente). Pamiętaj, aby nie przykrywać garnka, gdyż brokuły stracą swój ładny kolor.
KROK 3: Po ugotowaniu odcedź i przełóż na talerz.
Serwuj jako przekąskę do dipu lub dodatek do obiadu.
Smacznego!